Trivselregler och praktisk information
Uppdaterade: 2022-05-01
Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger tillsammans föreningens byggnader och mark.
Vi har därför ett gemensamt intresse av att skapa förutsättningar för en trivsam boendemiljö och god ekonomisk bärighet inom föreningen.
Varje enskild medlem har såväl rättigheter som skyldigheter i förhållande till föreningen och till dess medlemmar.
Föreningens syfte och verksamhet styrs i första hand av föreningens stadgar, som i sin tur vilar på Bostadsrättslagen (SFS 1991:614) och Lagen om ekonomiska föreningar (SFS 1987: 667).
Dessa regelverk täcker inte frågor kring den praktiska skötseln av fastigheten och därför planerar styrelsen att utfärda kompletterande trivselregler, som alla har att rätta sig efter.
Tanken med trivselreglerna är att det är ett levande dokument som regelbundet revideras vid behov.
Observera att avsnittet om markiser skiljer sig från tidigare regler från Kärnhem.
Akuta fel/skador
Varje medlem är skyldig att inom respektive lägenhet/skötselområde snarast åtgärda fel eller brister, som kan riskera att medföra omfattande och fördyrande skador på fastigheten.
Styrelsen ska så fort som möjligt informeras om det inträffat sådana skador. Vem som ska stå för kostnaden för utryckningen, föreningen eller du som medlem, regleras främst av bestämmelserna i Bostadsrättslagen och 6 § i föreningens stadgar om ansvaret för underhållet i bostadsrätten.
Altangolv
Altangolv/trädäck får byggas och befintliga byggas om. Tillstånd ska begäras av styrelsen för att styrelsen ska kunna ta ställning till storlek och utseende.
Andrahandsupplåtelse
Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skäl för begäran, tidsperiod och vem som ska få hyra lägenheten. Om perioden är tänkt att pågå längre än ett år, ska hyresgästen avstå från sitt besittningsskydd. Dessa regler omfattar
även andrahandsupplåtelse av parkeringsplats.
Anmälningsskyldighet
Kontakta snarast styrelsen om en akut skada inträffar på föreningens hus eller mark.
Meddela också styrelsen om något på, omkring eller i fastigheten behöver repareras eller åtgärdas.
Ansvarsfördelning mellan förening och enskild medlem
I stort kan man säga att föreningen/styrelsen svarar för det yttre underhållet av husen, medan de enskilda medlemmarna svarar för skötseln och underhållet av det inre underhållet av lägenheten. I stadgarna beskrivs närmare bostadsrättshavarens skyldigheter. Vi oklarheter kan man alltid kontakta föreningens styrelse för klarläggande. Medlem ansvarar även för att hålla uteplats och skötselområde i gott skick.
Belysning på hus och förråd
Det är tillåtet att sätta upp ytterligare belysning på hus och förråd.
- Belysningen ska se ut som befintliga ytterlampor det vill säga lika till utseende och färg.
- Det är tillåtet att låta belysningen har en rörelsesensor.
- Den ska monteras i samma höjd som befintliga lampor.
- Installationen ska vara fackmannamässigt utfört.
- Tala gärna med närmsta granne så att belysningen inte stör.
- Ansvaret ligger hos respektive bostadsrättshavare.
Biltvätt
Av miljöskäl är det är inte tillåtet att tvätta bilar inom fastigheten. Tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller en ”gör-det-själv-hall” för att inte förorena sjöar och vattendrag, eller utsätta djur och natur för kemikalier.
Brandvarnare
Varje lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare på varje plan som är monterad i taket. Ansvaret för montering och underhåll ligger hos respektive bostadsrättshavare. Alla bostadsrättsinnehavare har skyldighet att testa batteridrivna brandvarnare minst en gång per år.
Förändringar inne i lägenheterna
Du får göra mindre förändringar i lägenheten. Det är tillåtet att utan föreningens tillstånd till exempel byta kök, lägga nya golv, måla och tapetsera om, sätta upp nya skåp och byta ut vitvaror.
Större förändringar kräver styrelsens tillstånd, som till exempel att ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum, göra förändringar som innefattar ingrepp i lägenhetens bärande konstruktion, befintliga ledningar för avlopp, värme och vatten eller andra väsentliga ändringar.
Grillning
Det är tillåtet att grilla på altaner. Tänk på brandsäkerheten och iaktta stor försiktighet.
Grind
Du får bygga grindar men du ska begära tillstånd av styrelsen för att styrelsen ska kunna ta ställning till utseende. Grindarna ska vara i samma stil och färg som tillåtna staket. Färgen är Caparol carat oljefärg S- 1502-Y.
Husdjur
Du som har husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar inom fastigheten.
Insynsskydd/altanavskiljare
Insynsskydd/altanavskiljare får inte tas ner eller byggas om utan styrelsens godkännande.
Markiser
Du får endast sätta upp markiser som har de färger som är godkända av styrelsen. Stommen ska vara grå och väven i färgen Sandatex 97 Mörkgrå.
Månadsavgifter
Du ska betala avgiften i förskott sista vardagen varje månad. Styrelsen beslutar om storleken på avgifterna till föreningen för varje år. Besked om eventuell avgiftshöjning lämnas i regel i december varje år inför det kommande året. Avierna med avgifterna delas ut kvartalsvis.
Olydnad mot trivselregler
Allvarlig försumlighet eller misskötsel av lägenhet eller skötselområde kan leda till att en medlem förverkar sin rätt till bostadsrätten och kan leda till uppsägning. Ringa förseelser, som är av mindre betydelse för föreningen och dess medlemmar, kan inte leda till uppsägning.
Parkering
Det finns totalt tre gästparkeringar på fastigheten, en finns på stora parkeringen och två på vår kvartersgata. Dessa är i första hand avsedda för gäster till föreningens medlemmar, men kan undantagsvis också användas av medlemmarna själva.
Skötselområden
Ett skötselområde, som medlemmen förfogar över och ansvarar för, tillhör lägenheten. Skötselområdet är inte att jämställa med egen tomt. Ritningar, som visar hur skötselområdena går, finns hos styrelsen. Man får inte utöka sitt skötselområde på föreningens eller kommunens mark.
Om medlemmen önskar göra en större förändring eller en förändring som påverkar föreningen och/eller dess medlemmar, ska denna godkännas av styrelsen. Styrelsen måste ta hänsyn till att förändringen inte medför försämrade förhållanden för kringboende. Förändringen får heller inte påverka föreningen negativt. Informera berörda grannar, så att de får möjlighet att komma med synpunkter. Observera dock att det är styrelsen som fattar beslut i ärendet.
Du får plantera mindre växter på ditt eget skötselområde. Men för plantering av häckar, högre buskar och träd krävs godkännande från styrelsen. Du får anlägga mindre odlingsbäddar på skötselområdet.
Häckar, planterade av Kärnhem, ska hållas fria från gräs och ogräs.
Snöröjning och sandning
Varje medlem ansvarar för skottning och sandning på och i anslutning till sitt skötselområde.
Soprum
Soprummet får inte användas till annat än hushållsavfall. Eftersom kärlen och tömningen av dessa endast är anpassade efter det vardagliga hushållsavfallet ska du lämna större förpackningsavfall av exempelvis kartong eller plast vid en återvinningsstation. Du får inte lämna grovsopor i soprummet utan dessa lämnar du vid en återvinningscentral.
Staket
Staket får sättas upp längs skötselområdesgränsen. Designmåttet på staketet skall vara som på Värngatan 5A. Du ska informera styrelsen om du ska bygga staket. Staketet ska placeras innanför befintlig häck på bostadsrättsinnehavarens skötselområde. Staketet ska vara i samma
färg som förråd och skärmväggar. Färgen är Caparol carat oljefärg S- 1502-Y.
Störningar
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till grannar och övriga medlemmar och boende i området. Skyldigheten gäller såväl inom- som utomhus och detta gäller dygnet runt. Det är dock extra angeläget att visa hänsyn vardagar från kl. 22.00 till kl. 07.00. Informera gärna grannar inför störande ombyggnad, reparation eller före fester.
Tillbyggnader och tillstånd för ombyggnad
Vid större förändringar ska tillstånd först begäras från styrelsen.
Följande underlag ska medfölja ansökan:
1. Skriftlig beskrivning av vad som ska göras.
2. En enkel skiss där omfattning, konstruktion, utseende och tidsplan ska framgå.
3. Anser styrelsen att experthjälp bör anlitas, står bostadsrättshavaren själv för kostnaden.
Styrelsen lämnar ett skriftligt besked till den som sökt tillstånd för ombyggnad, när ärendet har behandlats.
Avloppen
Du bör rensa samtliga golvbrunnar i våtutrymmen minst två gånger per år i förebyggande syfte. Orensade golvbrunnar är den vanligaste orsaken till vattenskador. Golvvärmen kan ibland göra att vattenlås och vissa rör torkar ut. För att förebygga detta bör alla avlopp användas regelbundet eller spolas igenom då och då.
Fastighetsskötsel av gemensamma utrymmen
Föreningen har inte någon kontrakterad fastighetsskötare, som löpande ser till husen. Styrelsen ser till att åtgärder som behöver göras utförs. Det finns en långsiktig underhållsplan för husen.
Försäljning och flytt
Vid en försäljning av din bostadsrätt vill styrelsen ha in följande information:
- Kopia av överlåtelsekontrakt
- Ansökan om utträde ur Brf Rynningeparken
- Ny adress till dig som säljer.
Tänk också på att läsa av din vattenmätare på själva tillträdesdagen. Mätarställningen skickas in till info@rynningeparken.se. Detta för att vi ska kunna debitera rätt förbrukning på rätt ägare.
I samband med försäljning tar föreningen ut upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift. Överlåtelseavgiften uppgår till 2,5 % och pantsättningsavgiften till 1 % av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.
Överlåtelseavgiften betalas av förvärvaren och pantsättningsavgiften betalas av pantsättaren.
Huvudsäkringar
Huvudsäkringar sitter i det gråa skåpet på framsidan av respektive lägenhet.
Medlemsinformation
Styrelsens uppgift är att löpande informera medlemmarna med uppgifter som berör alla. Detta sker genom skriftlig information samt vid medlemsmöten och stämmor.
Mejladress
Mejladress till styrelsen är info@rynningeparken.se
Stämma och styrelse
Formerna för föreningsarbetet är reglerat i lagstiftning och i föreningens stadgar. Ordinarie föreningsstämma ska hållas en gång per år före utgången av juni månad. Föreningsstämman brukar hållas i slutet av maj. Kallelse till stämman ska ske senast två och tidigast fyra veckor före stämman.